SCHLOSS NEUSCHWANSTEIN: ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Το κάστρο Neuschwanstein είναι το ωραιότερο παλάτι της Γερμανίας -ή και του κόσμου και βρίσκεται πάνω από το χωριό Hohenschwangau στη νοτιοδυτική Βαυαρία, περιτριγυρισμένο από βουνά με πυκνό δάσος και δύο μεγάλες λίμνες.

Το Schloss Neuschwanstein έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Disney.

Το κάστρο Neuschwanstein, απέχει 120 χιλιόμετρα από το Μόναχο και δέχεται πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Στο παλάτι μπορείς να μπεις μόνο με ξεναγό. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 35 λεπτά και είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι απαγορεύονται μέσα οι φωτογραφίες!

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά από το πρωί έως αργά το απόγευμα – το ωράριο αλλάζει από εποχή σε εποχή. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ, 14 ευρώ τα μειωμένα. Τα παιδιά και οι νέοι κάτω των 18 ετών έχουν δωρεάν είσοδο, αλλά πρέπει να πάρουν το δωρεάν εισιτήριο που έχει χρέωση κράτησης 2,50 ευρώ.

Πώς να φτάσεις στο κάστρο Neuschwanstein

Εμείς για να πάμε στο κάστρο Neuschwanstein, κλείσαμε ξενάγηση με γκρουπ από το Μόναχο, πήραμε τρένο για την πόλη Füssen και από εκεί μας πήρε λεωφορείο και μας πήγε στο χωριό Hohenschwangau, το οποίο βρίσκεται κάτω από το κάστρο.

Αν ταξιδεύεις μόνος σου, αφού φτάσεις στο Füssen με το τρένο, μπορείς να πάρεις τις γραμμές λεωφορείου 73 και 78, που πηγαίνουν στο κάστρο Neuschwanstein.

Από το χωριό Hohenschwangau μπορείς να ανεβείς στο κάστρο με τρεις τρόπους. Είτε με τα πόδια (περίπου 45’ διαδρομή και ανηφόρα), είτε με άμαξα (κοστίζει περίπου 5 ευρώ η διαδρομή), είτε με λεωφορείο που έχει ανά 10’ περίπου δρομολόγιο. Το εισιτήριο κοστίζει 3 για να σε ανεβάσει ή 3,50 ευρώ για πήγαινε-έλα (εννοείται κλείσαμε με επιστροφή). 

Το λεωφορείο σε αφήνει σε ένα σημείο που έχει απόσταση περίπου 5-7’ με τα πόδια από το κάστρο. Εκεί θα βρεις και μία γέφυρα από την οποία θα απολαύσεις την εκπληκτική θέα του κάστρου από μακριά.

Η ιστορία του Schloss Neuschwanstein

Υπεύθυνος για τη δημιουργία του παλατιού, ήταν ο εκκεντρικός Βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκος II, που έμεινε γνωστός στην ιστορία, ως ο τρελός βασιλιάς.

Λόγω της εμμονής που είχε με τον Μεσαίωνα, ο Λουδοβίκος έφτιαξε αρκετά εντυπωσιακά κάστρα, ενώ λόγω της εκτίμησης που είχε στον ρομαντικό ποιητή, συνθέτη και μουσικό Ρίχαρντ Βαγκνερ, μέσα στο κάστρο υπάρχουν τοιχογραφίες με ιππότες, που απεικονίζουν σκηνές από τα έργα του.

Τα έργα αυτής της υπερπολυτελούς κατασκευής, ξεκίνησαν το 1869, σε μια εποχή που δεν υπήρχε πλέον λόγος να χτιστούν φρούρια και κάστρα. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός τέτοιου ακριβού μνημείου, χωρίς σκοπό, ήταν ένας από τους λόγους που ο βασιλιάς απόκτησε το παρατσούκλι, ο τρελός βασιλιάς.

Για να χτιστεί αυτό το κάστρο Neuschwanstein χρειάστηκε να μεταφέρουν πάνω στον λόφο 465 τόνους μαρμάρου, 1.500 τόνους ψαμμίτη και 400.000 τούβλα. Η κατασκευή ήταν πολυδάπανη, με διπλάσιο κόστος του αρχικού προϋπολογισμού, έχοντας ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία του βασιλιά και της Βαυαρίας.

Photo: neuschwanstein.de

Αυτό το γεγονός, είχε ως συνέπεια τον θάνατο του βασιλιά, καθώς τον βρήκαν νεκρό μέσα στη λίμνη. Αν και ο θάνατος του αποδόθηκε σε πνιγμό από αυτοκτονία, υπάρχουν θρύλοι που λένε ότι ο βασιλιάς δολοφονήθηκε.

Επίσης, σύμφωνα με τη διάγνωση του γιατρού, δε βρέθηκε νερό μέσα στους πνεύμονες του. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας, που σύμφωνα με αυτές, ο βασιλιάς διαγνώστηκε ψυχικά άρρωστος, με σκοπό να χάσει τον θρόνο του. Δυστυχώς, ο Λουδοβίκος II δεν κατάφερε ποτέ να δει το παλάτι ολοκληρωμένο.

Το παλάτι αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα αποπερατωθεί.

Το κάστρο που είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της εποχής του Ρομαντισμού, το 1977 έγινε θέμα ενός γραμματόσημου της Δυτικής Γερμανίας, ενώ αργότερα, το 2012 εμφανίστηκε και σε ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ.

Το 2007 ήταν φιναλίστ στη διαδικτυακή ψηφοφορία «Τα νέα Επτά θαύματα του κόσμου», ενώ από το 2015, το κάστρο Neuschwanstein συμπεριλαμβάνεται στον γερμανικό κατάλογο μνημείων για μελλοντική συμπερίληψη στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Παλάτι Hohenschwangau

Στο χωριό Hohenschwangau, σχεδόν απέναντι από το Schloss Neuschwanstein, θα βρεις και το παλάτι Hohenschwangau.

Το παλάτι Hohenschwangau, βρίσκεται ανάμεσα από τις δύο αλπικές λίμνες του ομώνυμου χωριού. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Λουδοβίκος.

Αυτό το κίτρινο παλάτι, χτίστηκε από τον πατέρα του Λουδοβίκου και βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου χωριού. Συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία της περιοχής, που μπορείς να δεις από το κάστρο Neuschwanstein.

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sorry, you can't copy content of this page