Η Τρανσυλβανία είναι μια περιοχή της κεντρικής Ρουμανίας που είναι γνωστή για τη μοναδική ομορφιά της, τα τοπία της και φυσικά το κάστρο του Κόμη Δράκουλα!
Στα ανατολικά και νότια το φυσικό της σύνορο είναι τα Καρπάθια Όρη και στα δυτικά τα Όρη Aπουσένι. Η Τρανσυλβανία είναι γνωστή για τα τοπία της των Καρπαθίων και την πλούσια ιστορία της, σε συνδυασμό με τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα.
Εγώ επισκέφτηκα μία από τις πιο γνωστές πόλεις της Τρανσυλβανίας, την πόλη Μπρασόβ, οργανώνοντας μονοήμερη εκδρομή από το Βουκουρέστι. Παράλληλα, επισκέφτηκα το κάστρο Μπραν και το Peleș Castle.
Αν θέλεις να κάνεις κάτι παρόμοιο, προτείνω να μείνεις τουλάχιστον μία ημέρα για να γνωρίσεις το μέρος με την ησυχία σου. Επίσης η διαδρομή ήταν αρκετά κουραστική, οπότε αν μείνεις ένα βράδυ θα είναι πιο ευχάριστο το ταξίδι.
Η κίνηση ήταν απίστευτη στους δρόμους. Φύγαμε περίπου στις 18:00 και φτάσαμε πίσω στο Βουκουρέστι γύρω στις 23:00.
Μπρασόβ
Η πόλη Μπρασόβ βρίσκεται 2,5 ώρες μακριά από το Βουκουρέστι με τρένο. Ιδρύθηκε το 1211 από τους Τεύτονες Ιππότες και γνώρισε περαιτέρω ανάπτυξη από τους Σάξονες.
Μόλις φτάσεις θα κάνεις βόλτα στην πλατεία Piața Sfatului. Από την υπέροχη πλατεία Piaţa Sfatului βλέπεις το δάσος Tâmpa αλλά και το επιβλητικό «Μπρασόβ» με τα τεράστια λευκά γράμματα λες και βρίσκεσαι στο Χόλιγουντ.
Εξερεύνησε τα πλακόστρωτα σοκάκια, γνώρισε τα μικρά μαγαζιά με σουβενίρ και δοκίμασε ντόπιες λιχουδιές από παραδοσιακούς φούρνους.
Σήμερα, ιστορικά αξιοθέατα και μνημεία, κατά κύριο λόγο από τον Μεσαίωνα, κοσμούν την πανέμορφη πόλη. Πιο συγκεκριμένα, η Παλιά Πόλη, η Μαύρη Εκκλησία, το βουνό της Tampa και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελούν μόνο μερικούς από τους δεκάδες λόγους για να επισκεφτείς την πόλη.
Η Μαύρη εκκλησία πήρε το όνομά της εξαιτίας μας πυρκαγιάς το 1968. Είναι η μεγαλύτερη Γοτθική εκκλησία της Ρουμανίας.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατης της πόλης είναι η Πύλη της Αικατερίνης, η τελευταία πύλη της πόλης που σώζεται ακόμη από το Μεσαίωνα και η ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Αν θέλεις να φας κάτι σου προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις πίτσα από ένα μικρό μαγαζάκι που ονομάζεται Un Trancio e Via.
Εκεί δοκίμασα από τις ωραιότερες πίτσες που έχω φάει ποτέ. Τα κομμάτια ήταν πολύ μεγάλα και οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15 lei το κομμάτι, περίπου 2-2,50€ δηλαδή.
Κάστρο Μπραν
Το κάστρο Μπραν -ή αλλιώς το κάστρο του κόμη Δράκουλα- είναι ίσως το διασημότερο μέρος στην Τρανσυλβανία και με γοτθική αρχιτεκτονική σε μαγνητίζει από το πρώτο λεπτό.
Βρίσκεται στο χωριό Μπραν, κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας.
Ο λεγόμενος Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ είναι ένα πρόσωπο φανταστικό εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του Βλαντ Γ΄ Τσέπες που λέγεται ότι κατοικούσε στο κάστρο του Μπράν. Ο Βλάντ ήταν γεννημένος στην κοντινή Σιγκισοάρα και συχνός παρατηρητής μαχών μουσουλμάνων και χριστιανών. Κάποτε οι Οθωμανοί αιχμαλώτισαν την οικογένειά του και αφού σκότωσαν τα παιδιά του, άφησαν ελεύθερο τον ίδιο.
Από τότε και έπειτα ξεκίνησαν όλα τα αιματηρά γεγονότα, που σε αυτά οφείλεται ότι η Ρουμανία δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Οθωμανούς. Ο Βλαντ από τότε πολεμούσε συνεχώς τους Τούρκους με την τακτική που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν, το «παλούκωμα», και όχι μόνο.
Τους τρομοκράτησε τοποθετώντας τα ετοιμοθάνατα κορμιά των στρατιωτών σε έναν ολόκληρο λόφο και έτσι ο εχθρός υποχώρησε τρομαγμένος και δεν κατέκτησε ποτέ την Ρουμανία.
Η είσοδος κοστίζει 50 Lei (περίπου 10 ευρώ).
Μπορείς να δεις περισσότερα για το κάστρο εδώ.
Peleș Castle
Ένα από τα διασημότερα μέρη στη Ρουμανία είναι η Sinaia, μια αλπική πόλη στην κοιλάδα Prahova που είναι γνωστή στη χώρα για τα ιαματικά νερά της, των οποίων τα άλατα εκτιμώνται για διάφορες θεραπείες.
Εκεί θα βρεις το Peleș Castle, ίσως το ωραιότερο κάστρο της Ρουμανίας. Είναι ένα παλάτι νεοαναγεννησιακής αρχιτεκτονικής με σαξονικές πινελιές.
Αυτή η πρώην κατοικία της βασιλικής οικογένειας, που τώρα μετατράπηκε σε μουσείο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στη χώρα μετά το Κάστρο του Μπραν.Ήταν ένα από τα πρώτα κάστρα στην ήπειρο που είχε κεντρική θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ανελκυστήρα, αποχέτευση και τηλέφωνο.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 του περασμένου αιώνα, η ιδιοκτησία του Κάστρου Peles πέρασε στα χέρια του κομμουνιστικού καθεστώτος και μετατράπηκε σε μουσείο τη δεκαετία του 50. Οι πόρτες του παρέμειναν κλειστές μεταξύ 1975 και 1990.
Μετά από μια μακρά διαμάχη, το 2007, οι κληρονόμοι της ρουμανικής μοναρχίας ανακάλυψαν το κάστρο Peles και το ενοικίασαν πίσω στο κράτος για να συνεχίσουν να το λειτουργούν ως εθνικό μουσείο.
Η βασική περιήγηση πραγματοποιείται στο ισόγειο και είναι η πιο εντυπωσιακή καθώς περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους χώρους του κάστρου, εκτός από τα ιδιωτικά δωμάτια.
Οι τιμές εισόδου για τους ενήλικες ξεκινάνε από 50 Lei. Μπορείς να δεις περισσότερα για τα εισιτήρια εδώ.
Αν θέλεις να δεις περισσότερα από το ταξίδι μου στην Τρανσυλβανία, επισκέψου το προφίλ μου στο Instagram.